A nagyvilág színei: Tibet - narancsok


 A Himalája lábainál terül el az a vidék, amely több évszázados kultúrájának köszönhetően a szellemi fejlődés bölcsőjeként ismert.







A 4900 méter magasan fekvő Tibet a világ teteje.A szakrális nyugalom ott annak ellenére létezik, hogy Tibet évtizedek óta a függetlenségéért küzd. Az élet odafönt nem könnyű, az elnyomáson túl a hideg miatt sem. A narancssárga köpenyes szerzetesek nemzedékről nemzedékre továbbadják a belső átalakulás és harmónia filozófiáját.

A narancssárgák lenyűgözően életteli színek. Fokozzák a lelkierőt,és magukban hordozzák az élet örömeit. Telítettségtől függően alkotói fellendülést és a pozitív változások iránti vágyat hozzák  magukkal, vagy nyugodt optimizmust és a környező világgal való egység érzetét keltik.

Falszínek: a buddhizmusban a narancssárga a megvilágosodás színe, boldogságot, életvidámságot sugároz, kedvező hatása vitathatatlan.
Azokat a szobákat,amelyeket kevéssé ér természetes fény,a narancs világosabb árnyalatai garantáltan állandó hajnali áhitatban  tartanak. A narancs vitális szín, jó hatást fejthet ki a konyhában, az izzó homoktövis, mely energetizáló színként egészséges életmódra sarkall.

Anyagok: textilek közül gyakran használt anyag a selyem, és a gyapjú. Közkedvelt anyag a nomád pásztor gyökerek miatt a bőr,
a fa viszont ritka. Ez a magasságal magyarázható, hisz Tibet a fa határ felett van, így a fa nehezen beszerezhető érték.

Bútorok: nem jellemző a bútorok halmozása, alacsony asztalok, jellegzetes ládák, szekrények alkotják a szoba képét, a bútorok általában festettek, esetleg faragottak.

Kiegészítők: gyógyító hangtálak, füstölők, színes ülőpárnák az alacsony asztalokhoz.

"Tölts minden nap egy kis időt magaddal! -szól a dalai láma tanítása. Úgy véli, nem a bútorok, hanem az otthonban lévő szeretetteljes légkör a legfontosabb, amely megalapozza az életet.
Egy tibeti közmondás szerint, az ember ott van otthon, ahol otthon érzi magát, és ott érzi otthon magát, ahol béke van! /forrás: Dulux színkatalógus 2015/ 









Népszerű bejegyzések